Поне още 300 млн. лв. ще отидат за подготовка на инфраструктурата,

...
Поне още 300 млн. лв. ще отидат за подготовка на инфраструктурата,
Коментари Харесай

Още 300 млн. лв. ще отидат за инфраструктура за осемте F-16

Поне още 300 млн. лева ще отидат за подготовка на инфраструктурата, която ще поеме обслужването на платените неотдавна 2.2 млрд. лева за 8 американски изтребителя F-16. Парите ще отидат за ремонт на летищата, за нови писти, за уреди, свързани с кацането и излитането. Пред комисията по отбрана зам. военният министър Анатолий Величков разгласи, че за идните три години са планувани по 100 млн. лева за създаване на оборудванията. При пазаруването на самолетите зам.-началникът на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов коментира пред БНР: „ Не започваме от нулата, защото на Граф Игнатиево и Безмер многократно са кацали натовски самолетни F-16. Искаме дружно с американската страна да огледаме всички аспекти на инфраструктурата, с цел да може да излезем с един проект за доизграждане на нужното ".

В края октомври военни от Съединени американски щати са разискали с българските Военновъздушни сили (ВВС) възможностите за подготовка на летците. Тези дни се чака американски експерти да огледат и летище „ Граф Игнатиево “, с цел да набележат нужната инфраструктура за 8-те машини. Първите 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 година, а идващите – при започване на 2024 г. 

Военният министър Красимир Каракачанов заяви пред Българска национална телевизия, че през идната година бюджетът за защита ще е рекордните 2.041 милиарда лв., като нараства за трета поредна година. " Това се прави не само за да достигнем 2% от Брутният вътрешен продукт, каквото е условието на НАТО, а и поради това, че 30 години защитата е била подценявана ", обясни вицепремиерът. Във военния бюджет са планувани средства за реализация на плановете за рационализация на армията, увеличение на заплатите с 10% и ремонт на част от сградния фонд. " Бих споделил, че и този бюджет е дребен, само че няма по какъв начин да се навакса пропуснатото време само за 2-3 години ", поясни Каракачанов. Той добави, че планът за покупка на нови кораби за армията е в ход, като до няколко дни ще са ясни офертите. Плановете са да се поръчат два мултифункционални патрулни кораба за потребностите на военния флот. Одобрената от Народното събрание планова цена за тях е 984 млн. лева Очаква се състезанието да бъде извоюван от българска компания. " Проектът за нови бронирани машини за пехотата малко ще се забави, като при започване на идната година ще са ясни параметрите ", каза Каракачанов. Става въпрос за общо 150 бойни машини на стойност 1.5 млрд. лева

 

МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО

" Мисля, че обществото от ден на ден узрява за това да има наборна военна работа. Цялата акция за премахването ѝ беше тотална неточност. Ние сме го възнамерявали, да въведем доброволна военна работа - на първи стадий тези, които желаят да получат военна подготовка в границите на 3.6 или 9 месеца могат да я получат. В идващия стадий към този момент може да се мисли за връщане на наборната военна работа ", каза още военният министър.

 

РЕЛИКВА

Военното министерство отново се пробва да ремонтира единствения боен транспортен аероплан за въздушно правене на снимки Ан-30 от състава на Военновъздушни сили, откакто първата процедура за избор на реализатор се провали, съобщи  " Медиапул ". Стойността на поръчката отново е 5 млн. лв. без Данък добавена стойност. За тези пари би трябвало да бъде осъществен капитално-възстановителен ремонт на самолета, както и да бъде леко осъвременен. Самолетът би трябвало да има запас за идващите седем години или 4000 часа във въздуха. Самолетът Ан 30 е доставен в далечната 1975 г. и се употребява в задачите по Открито небе, оказвал е помощ и при донорски обстановки.

 

  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР